pondělí 21. září 2015

Převodník Prolific USB-to-Serial pod Windows 8.1


Update 22.11.2015 - Našel jsem ještě jednu metodu. Na webu http://www.ifamilysoftware.com/news37.html je instalační soubor s ovladači ve verzi 3.3.2.102. Dle autora webu jde o "nejstabilnější" verzi, která by měla fungovat se všemi převodníky ve kterých je čip Prolific. Osobně jsem provedl instalaci a převodník se opravdu jeví jako funkční, nicméně nemám z dlouhodobého hlediska vyzkoušeno, jestli to řeší problém s BSOD.

Update 3.11.2015 - Jak se zdá, tak níže popsaný postup není vždy úplně bez problémů. Starší verze ovladače je sice systémem Windows přijata, ale poté, co připojíte zařízení na převodník, tak dříve či později nastane modrá smrt (BSOD) a počítač se restartuje. Toto chování pozoruji na převodníku od společnosti Wiretek, který vypadá takto. Příčina je zřejmě ve starých ovladačích. Nevím, jak jsou na tom jiné převodníky a je možné, že se tento problém vyskytuje jen při určité kombinaci hardwaru (USB řadič a převodník).

Dostal se ke mě převodník USB na sériový port, který na první pohled nemá žádné označení. Po zapojení do počítače se ve Správci zařízení hlásí jako Prolific USB-to-Serial Comm Port.

Popis problému

Správce zařízení signalizuje, že je problém s hardwarem: Kód 10 - Toto zařízení nelze spustit a u ikonky zařízení je žlutý vykřičník. Ovladače nejsou součástí služby Windows Update, takže je potřeba dodat je z externího zdroje. To ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Na internetu je velké množství návodů a zaručených postupů jak přimět tento konkrétní převodník fungovat. Nicméně, žádný nefungoval. Tedy alespoň u mě ne.

Co jsem tak mohl vyčíst na různých stránkách. Tak problémy jsou de fakto dva:
  1. Některé Prolific převodníky obsahují elektronické čipy, které Windows 8/8.1 (a taktéž nové Windows 10) již nepodporují.
  2. Od určité verze ovladačů pro Windows 8/8.1/10 výrobce Prolific schválně blokuje napodobeniny/ levné kopie čipů, které se jen tváří že jsou od společnosti Prolific. Společnost Prolific převodníky jako celek (tedy USB kabel+sériový konektor se zataveným čipem) neprodává. Běžný uživatel nemá šanci poznat napodobeninu čipu.

Řešení

Řešení prvního problému je de fakto metoda pokus omyl. Z oficiálních stránek: http://www.prolific.com.tw/US/ShowProduct.aspx?p_id=225&pcid=41
si stáhněte ZIP soubor, kde jsou jednak ovladače (PL2303_Prolific_DriverInstaller_v1.11.0.exe) a také aplikace na kontrolu verze čipu v převodníku (checkChipVersion_v1006.exe). Na stránkách uvedených výše jsou typy čipů které již nejsou podporovány a je tak pravděpodobné, že převodník s touto verzí ovladačů nebude fungovat. Pokud naopak máte podporovaný čip, tak nainstalujte ovladače.

Pokud předchozí postup nebyl úspěšný, máte s největší pravděpodobností napodobeninu a nelze tedy použít nové ovladače. Nicméně nic není ztraceno a je zde řešení:

Řešení druhého problému je celkem jednoduché a to použít starší verzi "obecných" Prolific ovladačů, které ještě nemají ochranu proti napodobeninám čipům.

Postup je tedy následující:
  1. Zde stáhneme ovladače. Rozbalíme a nainstalujeme soubor PL2303_Prolific_GPS_1013_20090319.exe.
  2. Nyní máme ovladače v systému.
  3. Otevřeme Správce zařízení (např. pravý klik na ikonu Tento počítač -> Vlastnosti -> Správce zařízení)
  4. Ve Správci zařízení pravý klik na název převodníku (Prolific USB-to-Serial...)
  5.  A dále: Vlastnosti -> Aktualizovat ovladač -> Vyhledat ovladač v počítači ->
    -> Vybrat ovladač ze seznamu.
  6. Nyní vidíte okno kde jsou na výběr dva nainstalované certifikáty, viz obrázek 1.
  7. Vybereme ten kde je uvedena verze 3.3.2.105 a na konci datum 27.10.2008.
  8. Pokračujeme tlačítkem Další.
  9. Ve správci zařízení zkontrolujeme zda zmizel žlutý vykřičník. Hotovo.
    Obrázek 1.: Výběr ovladačů
    Ve výchozím stavu se pravděpodobně přidělí číslo portu jiné než 1, např. COM3 nebo COM4. Pokud chcete číslo změnit na jiné, tak to lze, viz dále.

    Postup:
    1. Ve Správci zařízení pravý klik na název převodníku (Prolific USB-to-Serial...)
    2. Vlastnosti -> Nastavení portu -> Upřesnit... -> Číslo portu COM: (vybrat)
    3. Potvrdíme OK a pak ještě jednou OK.

    Další poznámky:
    • Pokud používáte PuTTY, je potřeba jej spouštět jako správce systému, jinak systém neotevře port.
    • Uvedený postup byl vyzkoušen na Windows 8.1 Pro 64-bitová verze. Nicméně, postup by měl fungovat i na Windows 7, 8 popř. 1.

    Zdroje:

8 komentářů: