neděle 1. prosince 2013

PBX Asterisk na Raspberry Pi: úvod a instalace

Vzhledem k nízké pořizovací ceně a levnému provozu je Raspberry Pi ideální jako vlastní PBX (pobočková ústředna) především v domácích podmínkách. Budeme se bavit o softwarové ústředně, která "přepíná" a směruje hovory v rámci IP sítě. Můžeme také hovořit o VoIP ústředně. Propojení do klasické telefonní sítě je také možné, ale o tom se nyní bavit nebudeme.



Author: Philipp Bohk
 Přestože, existuje více open source projektů které se věnují IP telefonii, nejznámější a taky pravděpodobně nejpoužívanější je Asterisk, který je velmi komplexní a umožňuje téměř neomezené možnosti nastavení ústředny, za které by si jiní nechali velmi dobře zaplatit.

Nyní tedy předpokládejme, že máme samotné Raspberry Pi a budeme chtít Asterisk nějak zprovoznit. Možnosti jsou tyto:

Projekt RasPBX - jedná se o vůbec první projekt, který začal věnovat implementaci Asterisku na tomto druhu zařízení. Díky tomuto projektu si můžete stáhnout obraz operačního systému (základem je Raspbian), na kterém je již zkompilovaný Asterisk, včetně nadstavby FreePBX, která umožňuje konfigurovat Asterisk z webového prostředí (místo příkazové řádky, viz dále). Výhodou RasPBX je, že máte takříkajíc všechno na jednom místě. Nejdůležitější jsou asi pravidelné aktualizace Asterisku na nejnovější verzi a předkompilované ovladače pro různé GSM/3G modemy, díky kterým se lze připojit do mobilní sítě. V neposlední řadě je zde také již funkční webové rozhraní, které začátečníkům umožní přehledné nastavení.

Jiná možnost, instalace je ta, pokud již provozujete Raspbian, tak doinstalovat Asterisk jako balíček:
sudo apt-get install asterisk
Výhoda je ta, že nemusíte měnit systém co již máte na kartě. Pro někoho možná podstatná nevýhoda, je ta, že v repozitářích není vždy aktuální verze. Nicméně, to nemusí znamenat výraznější problém, protože naopak někdo dá přednost sice starší, ale za to prověřenější verzi. Po funkční stránce je jsou rozdíly velmi malé. V repozitářích je nyní verze 1.8.13 ze září 2013. Jelikož se jedná o holou instalaci Asterisku, pro konfiguraci ústeředny je nutné použít příkazovou řádku.

Poslední možností je si stáhnout si zdrojové kódy ze stránek projektu a na svém Raspberry Pi si je zkompilovat. Zkušenější asi budou preferovat tuto možnost, ostatní si zřejmě vyberou z těch předcházejících.

V dalším článku bude popsána konfigurace přes příkazovou řádku Asterisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat