pátek 2. srpna 2013

Nefunkční WD My Book Essential a záchrana dat

Asi po roce jsem se pokoušel rozchodit nefunkční externí disk Western Digital Essential 1TB USB 2.0, koupený v roce 2009. Je to starší verze, ještě s USB 2.0. Zjednodušeně řečeno, uvnitř je klasický 3,5" SATA disk od WD a k počítači se připojuje přes rozhraní USB 2.0 a napájení je řešeno externím adaptérem.

Porucha My Booku se projevuje tak, že se disk po připojení napájení krátce (asi na sekundu) roztoči, ale pak se zastaví a je slyšet jen jemné klapání. Ve Windows se zařízení neukáže a ani diody nesvítí. Na první pohled tedy zřejmá hardwarová porucha, zřejmě samotného disku.

Bez otevření se nedalo nijak zjistit podrobnosti, takže nezbývalo než celí My Book otevřít. Trochu mě zarazilo, že na těle nejsou žádné šrouby, ale stačilo se poradit s googlem. Asi nejlépe je otevření ukázáno v tomto videu (kde je sice novější verze, ale konstrukce zařízení je pořád stejná.

Vlastně jde o dva kusy plastu, které k sobě spojuje několik plastových západek. Stačí se podívat na video z předchozího odkazu a s trochou zručnosti je se možné dostat k samotnému disku bez poškození. Uvnitř je pevný disk v kovovém rámečku a dále je zde plošný spoj, který provádí převod z USB na SATA rozhraní + napájení. Toto vše jde bez problémů odšroubovat a dostanete se až k samotnému pevnému disku. V mém případě to byl Western Digital Caviar Green WD10EACS.

Nyní už stačí vzít disk a připojit jej k počítači který má na základní desce port pro SATA2 disky. Návod s obrázky je zde. Pokud po startu váš počítač zaregistruje další disk v operačním systému máte vyhráno a data jsou zachráněna.

Příčina nefunkčnosti tedy není v disku samotném, ale zřejmě v elektronice, která komunikuje mezi diskem a počítačem přes USB.

Žádné komentáře:

Okomentovat