sobota 13. prosince 2014

Synchronizovaný čas z NTP serverů na přepínači TP-LINK TL-SG3210

Pro zjištění přesného času počítačů a jiných zařízení připojených do internetu se používá protokol NTP. Zjednodušeně řečeno, koncové zařízení se průběžne dotazuje NTP serveru v internetu a podle přijatých dat upravuje svoje vlastní hodiny. Při návrhu protokolu se počítalo i s proměnlivým zpožděním napříč internetem.

Na přepínači TP-LINK TL-SG3210 jsou z výroby přednastaveny IP adresy na NTP servery v Asii. Kvůli menšímu zpoždění při přenosu a hlavně pro přesnější čas změníme tyto adresy na české NTP servery.

Nejpre je potřeba vypnit výchozí bránu, kterou přepínač použije pro komunikaci s internetem. Nastavení se nachází v
System > System Info > System IP
zde vyplníme položku Default Gateway. Mělo by se jednat o IP adresu nebližšího směrovače na stejné podsíti kde je náš přepínač, který je schopen doručit pakety do intenetu.

Nyní přejdeme na nastavení času (viz obrázek níže):
System > System Info > System time

Nastavení času v záložce System time.
v části Time Config vybereme Get GTM. A dále Time Zone na GTM +01:00. Jako NTP servery využijeme ntp.nic.cz a ntp.muni.cz. Druhý jmenovaný je v provozu již delší dobu a směřuje na něj více dotazů, proto jej využijeme jako záložní. Server od CZ.NIC bude primární.

Jelikož přepínač nemá možnost si převést doménová jména na IP adresy (protože nelze v konfiguraci zadat adresu DNS server), je nutné zadat přímo IP adresy. Pole vyplníme takto:
Primary server: 217.31.205.226
Secondary server: 147.251.4.33
(Ve web prostředí je "zajímavý" překlep, kdy místo Server je napsáno "Sever".)

Tlačítkem Refresh načteme čas. Změny uložíme tlačítlem Apply. Pro trvalé změny zvolíme Saving Config v levém menu.

Aktualizace:
  • 13.7.2015 - NTP server Cesnetu (195.113.144.201, aka. tik.cesnet.cz) se přestal hlásit (neodpovídá na ping). Na Internetu lze nalézt mnoho  českých NTP severů, ale jen zlomek funguje. Jako náhradu jsem vybral server MUNI, tak snad vydrží.

Žádné komentáře:

Okomentovat